Zaručnički tečaj

Vjenčanje u crkvi i dan danas je za mnoge parove najvažnije samo zato što se čini svečanije nego sklapanje braka kod matičara. Crkva ne odobrava sklapanje takvih brakova te se parove ispituje o iskrenosti njihove želje za vjenčanjem u crkvi budući da mnogi mladenci nemaju uvijek motiv koji vjera traži. Vjenčanje u crkvi zahtjeva svjesnost o bitnijim stvarima nego što su estetika. Stoga je važno da svi parovi prije sklapanja braka u crkvi pohađaju zaručnički tečaj.

Zaručnički tečaj daje priliku parovima da dođu do određenih spoznaja govoreći o svom odnosu i uvjerenju da je njihov brak temeljen na slobodnoj odluci te da će brak uspjeti. Namjenjen je vjernicima koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe i crkvena je priprema za sklapanje braka u crkvi. Zaručnički tečaj traje 4 dana po 2 sata, a vode ga svećenik, liječnik, psiholog i dva bračna para koji svojim iskustvom mogu dati savjete o bilo kakvim problemima koji bi se mogli naći na putu sretnom braku.

Prvog dana tečaja svećenik govori o kršćanskom braku i obitelji, karakteristikama, Božjem planu i ljubavi kao temelju za sretan brak

Drugog dana tečaja liječnik parovima predstavlja dijelove bračne tematike s medicinske strane, anatomiju muškarca i žene, ljudskoj spolnosti i razne prirodne metode planiranja obitelji.

Trećeg dana tečaja psiholog uz prisustvo jednog bračnog para govori o različitostima te međusobnom nadopunjavanju, kako komunicirati u braku te riješiti određene razmirice i konflikte.

Četvrtog dana tečaja jedan bračni par uz prisustvo svećenika govore o roditeljstvu i odgoju djece u kršćanskom okruženju, zadaćama roditelja pri kršćanskom odgoju i obiteljskom životu općenito.

Kroz sva četiri dana tečaja parovi si postavljaju razna pitanja kao što su značenje braka kao sakramenta za njih same, koje su želje i očekivanja pojedinca u braku, kako zamišljaju njihovo zajedništvo i obitelj, te kakvu će ulogu igrati vjera u njihovom braku.
Ako ste se odlučili za crkveno vjenčanje evo nekoliko savjeta što biste trebali učiniti:

•    Javite se telefonom nadležnom župniku u župi u kojoj se planirate vjenčati te dogovorite sastanak za predbilježbu za zaručnički tečaj barem 6 mjeseci prije vjenčanja
•    Na sastanku sa župnikom odabrat ćete datum vjenčanja stoga prije sastanka razgovarajte s partnerom o mjesecu koji bi vam najviše odgovarao ili datumu koji za vas ima posebno značenje. Moguće je da je na određeni datum termin za vjenčanje u crkvi već zauzet te razmislite koje bi drugi dan/datum za vas bio odgovarajući.
•    Ponesite papir i olovku jer ćete saznati koju dokumentaciju ćete morati pribaviti za vjenčanje u crkvi i koji će vam trebati za prijavu vjenčanja u matičnom uredu.
•    Prijavite se za zaručnički tečaj barem tjedan dana prije datuma vjenčanja jer, kao što smo već spomenuli, zaručnički tečaj traje 4 dana.

Kako biste se predbilježili za zaručnički tečaj, u župu u kojoj se planirate vjenčati potrebno je samo ispuniti tiskanicu koju ćete dobiti od svog župnika te krsni list. Ako ste kršteni u istoj župi u kojoj planirate i obred vjenčanja u tom slučaju neće vam biti potreban jer župe čuvaju dokumentaciju o krštenjima njihovih župnika. Nakon završenog zaručničkog tečaja dobit ćete potvrdu koju trebate priložiti u župu prije obreda vjenčanja.

Iako ste se odlučili za crkveno vjenčanje svejedno ćete morati podnijeti prijavu i u matičnom uredu jer je matični ured nadležno tijelo zaduženo za mjesto u kojem se održava vjenčanje. Od dokumenata morat ćete priložiti osobne iskaznice i fotokopije osobnih iskaznica svjedoka (kumova) na vjenčanju, domovnice (ukoliko nemate domovnicu možete ju odmah tamo i izvaditi), izvod iz matične knjige rođenih (koju isto možete izvaditi na licu mjesta) te taksenu pristojbu. Ukoliko nemate osobnu iskaznicu dovoljno je predočiti valjanu putovnicu. Nakon podnošenja zahtjeva matičar će vam izdati potvrdu koju trebate odnijeti u župu u kojoj će se održati sklapanje braka.

I to je to. Želimo vam puno sreće u braku.