Vjenčanica

Mladenkama je izbor vjenčanice jedna od najvažnijih stvari u organizaciji vjenčanja. Postoje mnogi faktori o kojima se treba voditi računa da bi vjenčanica koju ćete izabrati bila idealna. Osim stupnja formalnosti, teme vjenčanja, godišnjeg doba, trebate naravno povesti i računa o tome koji će tip haljine najbolje sakriti vaše nedostatke a istaknuti vaše atribute. Donosimo vam nekoliko osnovnih smjernica za odabir prave vjenčanice za vaš tip građe.

  • Kruškolikom obliku tjelesne građe najbolje će pristajati haljina koja se od struka postepeno širi sve do poda. Takva će haljina naglasiti vaš uski struk, a skriti širinu bokova i bedara jer na tom mjestu nije pripijena. Kruće tkanine kao što su kruti saten ili taft idealne su za ovakve vjenčanice jer one ne prianjaju. Gornji dio s tankim naramenicama ili V – izrez će također naglasiti vitki gornji dio tijela. Ovakve vjenčane haljine su najprikladnije za vjenčanja visokog stupnja formalnosti, ali ako su napravljene od manje svečanog materijala kao što je prozračna čipka, sirove svile ili šantong svile mogu postati idealne vjenčanice i za manje formalno vjenčanje.
  • Za djevojke s većim grudima najbolje je odabrati vjenčanicu koja je u predjelu dekoltea tek malo otvorena. Na taj će način vaše obline doći do izražaja, ali nećete otkriti previše. Ako volite haljine bez naramenica izaberite vjenčanicu koja ima mali utor u predjelu dekoltea, poput srcolikog izreza. Ako je haljina na dekolteu rezana skroz ravno, učinit će da vaše grudi izgledaju još veće, a to ne želite. Sjajni materijali poput satena, svile ili organze dodatno će vizualno povećati vaše grudi, naboran materijal na dekolteu vjenčanice imat će isti učinak.
  • Djevojke većih konfekcijskih brojeva s izraženim oblinama izgledat će najbolje u vjenčanici koja je rezana ispod grudi i čiji donji dio (suknja) počinje upravo na tom mjestu i postepeno se širi u suknju A kroja do poda. Pobrinite se da rez od kojeg počinje donji dio vjenčanice nije na prsima nego ispod njih i da nema nabranog materijala – on podsjeća na trudničku odjeću! Haljina bi trebala pratiti vaš tjelesni oblik, ako je vjenčanica preširoka, vizualno će vam dodati kilograme. Odaberite materijal kao što je saten radije nego nešto lepršavo. Ako volite romantičan izgled vjenčanica neka osnovni dio vaše haljine bude od nekog krutog materijala, a neka čipka ili til budu na njemu.
  • Niske, vitke djevojke najbolje će izgledati u pripijenim vjenčanicama „sirena“ kroja koje dolaze u raznim oblicima, materijalima i s raznim ukrasima. Ovakve će haljine najbolje istaknuti vašu vitku figuru, pritom vas vizualno dodatno izdužujući. Vjenčanica u sirena stilu je jako dramatična i njome ćete privući na sebe sve poglede. Za niske žene se ne preporučuju vjenčanice bez naramenica. Ne stoga što nisu za njihovu tjelesnu građu, već zato što niže žene vjerojatno moraju često podizati ruke kako bi zagrlile svoga muža ili uzvanike. Vrlo je bitno da vjenčanica u tim trenucima ostane na mjestu. Budući da ste vitke, za dekolte se ne morate brinuti, vama sve pristaje!