Svadbena torta
Svadbena torta, kao što naslov kaže, trebala bi biti kraljica vjenčanja. No, morate priznati da ste se sigurno našli na vjenčanjima na kojima vas je svadbena torta razočarala. Svadbene torte imaju povijest koja počinje još u doba starog Rima. Torte od krušnog tijesta koje su simbolizirale plodnost i dobre želje, lomile su se na glavama mladenki.

Vjerujemo kako nikada prije niste kupovali svadbenu tortu. Kako ćete onda znati što tražite? Kako izbjeći zamke i odabrati upravo najbolju tortu? Mi smo tu da vam pomognemo! Uz naše savjete vaša će svadbena torta uistinu biti nezaboravna.

Čim sastavite popis uzvanika i rezervirate salu za vjenčanja i crkvu, vrijeme je da se posvetite biranju svadbene torte. Što ranije pristupite ovom zadatku, to ćete više vremena imati da odaberete najbolju tortu za sebe.

  • Kada birate svadbenu tortu ponajprije trebate voditi računa o broju uzvanika. Ne želite da itko ostane zakinut za svoj komad ove slastice?
  • Odaberite uglednu slastičarnicu, ipak se radi o torti koja će ukrasiti vaše vjenčanje.
  • Nemojte se previše obazirati na svadbene torte koje viđate u časopisima za mladenke ili u kulinarskim magazinima. Sve se te torte drže u idealnim uvjetima i dodatno „ušminkaju“ za slikanje. Vaša će torta ipak trebati stajati na sobnoj temperaturi određeno vrijeme. Možda niste znali, ali većina torti i kolača koje vidite u magazinima za mladenke, napravljeno je od stiropora, one možda jesu lijepe, ali sigurno nisu ukusne.
  • Većina se mladenaca odlučuje za svadbenu tortu na slojeve, takozvane „katove“, no ako na vjenčanju nemate mnogo uzvanika, razmislite o mini torticama. One jako lijepo izgledaju posložene na niz pladnjeva piramidalnog oblika. Ovakve svadbene torte su sve popularnije u svijetu i kod nas. Svaki uzvanik dobit će svoju malu svadbenu tortu koja izgleda kao pravo umjetničko djelo.
  • Ako ste se ipak odlučili za tortu na katove, ne trebate odabrati samo jedan okus. Možda je vama čokoladna torta najdraža, ali poigrajte se malo, vaši će uzvanici možda biti oduševljeni vanilijom. Svaki kat na svadbenoj torti može biti drugog okusa. Pripazite samo da su okusi kompatibilni. O ovome se najbolje posavjetovati sa slastičarom.

Kako ćete najlakše pronaći dobrog slastičara?

  • Pitajte svoje prijatelje ili se sami pokušajte sjetiti vjenčanja na kojem vam je svadbena torta bila ukusna i prekrasna te saznajte tko ju je napravio.
  • Posjetite slastičarne i zatražite da vam pokažu uzorke i slike svojih radova
  • Kušajte, kušajte i kušajte

Kada se odabrali slastičarnu iznesite im svoje želje što se tiče oblika, okusa i ukrasa na svojoj svadbenoj torti. Oni za vas mogu skicirati par rješenja. Donesite uzorke tkanina i shemu boja koju ćete koristit na vjenčanju. Na taj će način slastičar moći boje na svadbenoj torti uskladiti sa temom vašeg vjenčanja. Slastičar će se pobrinuti i da torta stigne u salu za vjenčanja na vrijeme, te je postaviti.
Sretno i dobar vam tek!