povijest vjenčanica
Možda vam se danas čini kako su se mladenke oduvijek udavale u bijelim vjenčanicama, ali to nije slučaj. Popularni trend bijelih vjenčanica datira iz viktorijanskog doba i engleske kraljevske obitelji. Prije toga mladenke su za vjenčanje oblačile svoje najbolje haljine. Materijal i boje vjenčanica varirali su ovisno o imovinskom i socijalnom statusu mladenke.

Bez obzira što su materijali i boje varirali tijekom godina, mladenke su uvijek oblačile najljepšu haljinu koju imaju, želeći na dan svog vjenčanja biti primijećene. Okrunjenim glavama i plemstvu oduvijek su bile dostupne haljine šivane po posljednjoj modi, oni nisu bili štedljivi kada su u pitanju vjenčanice. I oni čija su sredstva bila ograničena su vjenčanju pridavali posebnu važnost, te su se odijevali onoliko formalno koliko im je to budžet dopuštao.

U antici su vjenčanja bila ugovorena; radilo se prije o savezu dviju obitelji nego o činu koji će okruniti ljubav dvoje mladih ljudi. Ipak, i tadašnje su mladenke odabirale vjenčanice žarkih boja kako bi cijelom svijetu pokazale svoju sreću.

U srednjem je vijeku vjenčanje i dalje bilo više od zajednice dvoje ljudi. Na taj su se način udruživale dvije obitelji, dva posla, pa čak i dvije zemlje. Mladenkina je vjenčanica trebala pokazati  ne samo nju, nego i njenu obitelj u najboljem svjetlu. Srednjovjekovne su mladenke nosile žive boje, skupe tkanine, a nerijetko je u vjenčanice ušivano i drago kamenje. Bilo je uobičajeno vidjeti dobrostojeću mladenku u vjenčanici vrištećih boja obogaćenoj slojevima krzna, baršuna i svile.

I u narednim su se stoljećima mladenke nastavile odijevati na način koji je pristajao njihovom društvenom statusu. Uvijek po posljednjoj modi s najsmionijim i najbogatijim materijalima koji su se mogli kupiti novcem. Sve do doba kraljice Viktorije prosječna mladenka nije kupovala novu haljinu za vjenčanje nego bi za vjenčanicu poslužila najbolja haljina iz ormara. One najsiromašnije na taj su dan odijevale haljine u kojima su inače išle u crkvu. Čak i količina materijala utrošenog u vjenčanicu bila je proporcionalna društvenom statusu mladenke. Što su rukavi bili lepršaviji a šlep na vjenčanici duži, to je bogatija bila mladenkina obitelj.

Ona je promijenila povijest – bijela vjenčanica kraljice Viktorije

Godine 1840. jedna od najznačajnijih žena u povijesti Engleske, kraljica Viktorija, udala se u bijeloj vjenčanici. U ono doba bijela boja nije simbolizirala čistoću i nevinost, za to je služila plava. Mnoge su žene, upravo iz tog razloga, birale vjenčanice plave boje. Pošto bijela nije bila uobičajena boja za vjenčanu haljinu, vjenčanica kraljice Viktorije iznenadila je mnoge. Ipak, to nije bilo neugodno iznenađenje. Uskoro su žene diljem Europe i Amerike počele mahom nositi bijele vjenčanice i davale šivati nove haljine za svoje vjenčanje.

Još su samo dvije vjenčanice iz engleske kraljevske obitelji digle ovoliku buru – ne zbog svoje neobične boje, već zbog iznimne ljepote. Radi se, naravno, o vjenčanicama, princeze Diane i Kate Middleton. Ove su dvije žene postale ikone stila, ne samo u svojoj zemlji nego u cijelom svijetu.