Plavo vjenčanje
Svi već vrlo dobro znamo da bi mladenka na svom vjenčanju trebala imati nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo. Pa zašto plavo ne bi bilo vjenčanje?

Plava je boja gotovo podjednako omiljena i među ženama i među muškarcima, stoga je vjenčanje prožeto plavom idealno za početak suživota dvoje zaljubljenih.

Plava boja smiruje, može biti snažna i postojana, kao i svijetla i nježna. Za koju se god nijansu plave odlučili na svom vjenčanju, nećete pogriješiti. Plava je boja neba, mora, sna i sumraka, a može postati i boja koja će obilježiti vaše vjenčanje. Kraljevsko plava, indigo i azurno plava označavaju luksuz i moć (idealno za vjenčanje, zar ne?). Modra je gotovo crna, te je malo toplija od svjetlijih nijansi plave. Kada tamno plavu kombiniramo sa svijetlo plavom zapravo želimo ukazati povjerenje i naznačiti svoje dobre namjere. Uz ovu kombinaciju boja vaše će vjenčanje izgledati jako otmjeno. Iako je ovo boja koju srećemo cijelu godinu, svijetlo plava (pogotovo u kombinaciji s ružičastom) simbolizira proljeće, dok su tamnije nijanse plave idealne za zimska vjenčanja.

U mnogim kulturama plava boja ima snažnu religijsku poruku. Vjeruje se kako ona donosi mir i tjera zle duhove. Plava boja također označava visoki položaj i samopouzdanje, bez imalo arogancije.

Danas su sve popularnije vjenčanice koje nisu snježno bijele. Jeste li razmišljali o ledeno plavoj vjenčanici? Ova boja izuzetno dobro pristaje brinetama i crnkama svijetle puti. Vaš odabranik može nositi kravatu ili odijelo u plavoj boji. Postoje mnoge vrste plavog cvijeća koje će s ružama činiti najljepši vjenčani buket. Neke vrste cvijeća koje postoje u plavoj boji su: irisi, hijacinte, nezaboravci, geranij i viole.

Plava se boja izuzetno dobro slaže s mnogim bojama. Ako plavu kombinirate sa zelenom, dobit ćete efekt prirodnosti. Želite li naglasiti eleganciju, plavoj pridružite sivu. Ukoliko želite da ukrasi na vašem vjenčanju budu crveni ili narančasti, dodajte im plave detalje da smire njihovu intenzivnost. Kontrast žute i plave privući će sve poglede. Kombinacija bijele i tamno plave idealna je za ljetna vjenčanja jer njome možete postići „mornarski štih“. Kombinacija crvene, bijele i plave ima patriotsko značenje u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Koristite metalik sivu sa plavom ukoliko želite postići izgled koji je bogat elegancijom.

Neke od najpopularnijih nijansi plave su: azurna, kobaltno plava, modra, indigo plava, pariško plava i boja safira. Ako za glavnu boju na svom vjenčanju odaberete plavu, sigurni smo da ćete se osjećati kao princeza, jedina boja koja u svom nazivu ima plemenitašku titulu upravo je nijansa ove boje; radi se, naravno, o kraljevsko plavoj. Možda u vašim venama ne teče plava krv, ali plava boja dat će vašem vjenčanju dašak luksuza dostojan kraljevskih dvorova.