Kome uručiti pozivnicu za vjenčanje?

Jedna od najtežih stvari je odlučiti koga uvrstiti na popis uzvanika a koga izostaviti. Mi smo pripremili nekoliko savjeta koji će vam, nadamo se, olakšati sastavljanje popisa uzvanika.
Najprije na popis uvrstite one bez kojih najvažniji dan u vašem životu neće moći proći:
Obitelj – Vaša najuža obitelj svakako se mora naći na vašem popisu uzvanika. Prva stvar koju svatko napravi kada planira obiteljsko slavlje kao što je vjenčanje jest pozivanje vlastite obitelji. Njima ne trebate slati pozivnice (to je sasvim zgodan način da uštedite nešto novca), ali ih svakako trebate uvrstiti na popis.
Rodbina –  Nužno je pozvati i širu obitelj, to je stvar dobrog odgoja. Ako se odlučite da ih ne pozovete, kasnije biste mogli imati problema. Možete proći i bez toga, pozovite rodbinu vodeći računa o tome da nikoga ne izostavite.
Bliski prijatelji – Vaši najbliži prijatelji bili su uz vas u dobru i zlu te ih iz tog razloga ne možete izostaviti s popisa uzvanika. Bez njih vaše vjenčanje ne bi bilo isto.
Vaša sala za vjenčanje ima ograničen broj mjesta, a vi imate ograničen budžet; evo koga možete ne pozvati na svoje vjenčanje:
Prijatelji iz djetinjstva – Možda ste svoje vjenčanje planirali još od najranijeg djetinjstva i svojim tadašnjim prijateljima obećali da ćete ih pozvati, ali ako se niste ostali u kontaktu i niste se čuli godinama, mogli biste dati prednost nekim drugim ljudima. Tko zna sjećaju li se vaši stari prijatelji uopće ovog dogovora? Birajte pažljivo, popis uzvanika je najvažniji popis u vašem životu.
Rođaci u drugom koljenu – Vaša šira obitelj ne uključuje uvijek vaše rođake u drugom ili trećem koljenu, a ako ih i ne poznajete nije nužno da im rezervirate mjesto na svojem vjenčanju. Možete sačuvati svoje pozivnice za vjenčanje za nekog drugog.
Prijatelji koji nisu zajednički – Dok ste se viđali svatko je od vas dvoje imao svoje prijatelje, ali, imali ste i zajedničke prijatelje s kojima ste se vi i vaš zaručnik družili češće nego s ovima drugima. Možete se dogovoriti o tome želite li ili ne pozvati prijatelje koji vam nisu zajednički, ali samo ukoliko to želite.
Djeca – Djeca nisu uvijek luda za dugim i dosadnim, makar i romantičnim, proslavama kao što su vjenčanja. Ona čak mogu uzrokovati pomutnju za vrijeme izricanja zavjeta što bi moglo biti čudno. Stoga, ako se želite osjećati što manje opterećeni, recite svojim uzvanicima da ne dovode djecu.
Prijatelji koji to i nisu – Svi imamo barem jednog prijatelja koji se ne ponaša kao pravi prijatelj i ide na živce vama ili vašem zaručniku. Ovo je istina i upravo bi ta osoba mogla uzrokovati pomutnju na vašem vjenčanju. Stoga pažljivo razmislite želite li da netko takav bude dio najvažnijeg dana u vašem životu.
Bivši – Ukoliko imate bivšeg/bivšu možda biste ih trebali poštedjeti događaja gdje će gledati vas kako izgovarate sudbonosno „Da“ nekom drugom. Ako ste s njima u dobrim odnosima onda ovo možda i neće biti problem, ali bivši u pravilu ne dobivaju mjesto na popisu uzvanika.
Obitelji vaših prijatelja – Neki će reći kako su vaši prijatelji vaša obitelj, ali kada se radi o njihovim obiteljima one možda ne igraju veliku ulogu u vašem životu te ne bi uzrokovali scene ako ih ne pozovete. S druge strane, ako su vas obitelji vaših prijatelja prihvatili kao člana svojih obitelji, pozivnica za vaše vjenčanje je idealan način da im pokažete da i vi njih doživljavate kao svoju obitelj.
Suradnici – O tome treba li miješati posao i zadovoljstvo već se dugo raspravlja. Na vama je da odlučite želite li da vaši prijatelji s posla postanu dio vašeg privatnog života.
Susjedi – Neki od nas imaju prijazne susjede s kojima su bliski, a neki baš i ne. Sačuvajte mjesto za susjede na kraju svoga spiska ako ih baš želite pozvati.
Kada ste konačno sastavili popis uzvanika, vrijeme je da se bacite na pozivnice. Odlučite se za dizajn kakav želite, nemojte štedjeti na pozivnicama, kad je bal (…)