Višak budžeta

Donošenje odluka o raspodjeli budžeta za vjenčanje je vjerojatno jedan od najtežih dijelova cjelokupnog procesa planiranja i organiziranja. Vaše želje i očekivanja nije uvijek lako uklopiti u sredstva koja imate na raspolaganju – s toliko ideja i inspiracija koje možete vidjeti na internetu i časopisima lako se zanijeti ne shvaćajući troškove koji bi vam lako mogli “pojesti” cijeli budžet.

Ukoliko nemate organizatora vjenčanja čija je briga vođenje računa o vašem budžetu, bilo da se radi o vjenčanju za 10 000 kn ili 100 000 kuna morat ćete sami povesti računa o tome da dobijete najbolje za novac koji ste teško zaradili, te da novac rasporedite pametno, a ne slijepo na neke stvari koje vam se u tom trenutku sviđaju i koje su vam simpatične. Stoga želimo podijeliti naše savjete za mudro trošenje vašeg budžeta, i ponuditi neke savjete o tome što učiniti s ostatkom sredstava.

Tijekom godina smo stekli dosta iskustva s upravljanjem budžeta za vjenčanje. Ne samo da znamo najbolje načine za dobivanje najviše od svog budžeta, već i to da znamo na koje stvari trošenje budžeta će napraviti veliku razliku.  Mladenci najčešće imaju financijsku pomoć od svojih roditelja i rodbine. Međutim, nakon što ste već odredili na koji način i šta ćete potrošiti određen broj novca, vrlo lako se može dogoditi da onaj ekstra novac što vam ostaje potrošite na glupost koja neće unijeti nikakvu promijenu niti ostati zapamćena na vašem vjenčanju. No to lako možete izbijeći našim savjetima koje vam donosimo. Budite pametni i uložite svoj novac pametno.

Hrana i piće

Nikada ne štedite na kvaliteti ili količini hrane i pića na vašem vjenčanju. To ne znači da morate služiti najskuplji šampanjac ili domjenak sa 6 slijedova jela, ali osigurati da vaši gosti budu dobro ugošćeni hranom i pićem tijekom dana je izuzetno važno. To je jedan aspekt vašeg vjenčanja kojeg će se vaši gosti najviše sjećati. Na primjer, gosti koji dolaze iz daleka više vjerojatno će se sjećati toga kako su bili gladni nego vaših skupih cvijetnih aranžmana. Ljudi povezuju uspomene s osjećajima, pa se pobrinite da se ugodno osjećaju.

Dodatan savjet: Osigurajte dovoljnu količinu budžeta i za ekstra osvježenje ljeti, recimo neka djeveruše ili prijateljice dijele gostima na ulazu u crkvu male bočice vode s vašim monogramima.

Ako vam ostane višak novaca, možda ćete automatski razmišljati o kupnji boljeg šampanjca za zdravicu ili kao piće dobrodošlice. Međutim, šanse su velike da nitko neće znati razliku od pjenušca dobre kvalitete i pjenušca vrhunske (čitaj: skuplje verzije) kvalitete, tako da zaista nije nužno da na to trošite svoj budžet. Vaši gosti će zasigurno više cijeniti neke lagane grickalice uz piće dobrodošlice, stoga razmislite o dodavanju kanapea kako bi se spriječio bilo kakav osjećaj gladi dok ne krene večera.

Fotografiranje

Srce nam pukne svaki put kad čujemo da parovi govore kako će uštedjeti novac tako što će ih prijatelj fotografirati. Osim ako osoba nema iskustvo fotografa, mi ćemo uvijek posavjetovati suprotno. Odaberite profesionalnog fotografa!

Zašto to kažemo? Zato što su fotografije jedina opipljiva uspomena koju ćete imati i nakon vjenčanja. Torta će se pojesti, cvijeće će uvenuti, haljina će biti vraćena ili spremljena u kutiju, ali fotografije će vam pružati uspomene koje će trajati vječno. Ako već trošite mnogo novaca na vjenčanje onda neka fotograf profesionalno uhvati sve emocije i detalje vjenčanja.

Ako ste angažirali fotografa samo na kratko, potrošiti ostatak budžeta na angažiranje fotografa još koji ekstra sat je nešto zbog čega nećete požaliti.

Zabava

Mnogi parovi čine veliku pogrešku misleći da će mnogim zabavnim aktivnostima postići uspjeh, ali je zapravo suprotno. Jedna kvalitetnija zabavna aktivnost će biti daleko bolje prihvaćena i imati više utjecaja na vaše goste jer se neće osjećati neprestano bombardirani tijekom dana od svakakvih zabavljača i aktivnosti.

Razmislite o tome kakva vrsta zabava će imati najveći utjecaj na vaše goste i raspodijelite svoj budžet u skladu s time. Na primjer, ako na popisu gostiju imate mnoštvo djece budite sigurni da će vam roditelji biti zahvalni na profesionalnom zabavljaču za najmanje ili tete čuvalice.

Najam benda može izazvati značajan trošak, a ne postoji ništa krivo ni sa angažiranjem DJ-a. Međutim, bend će uvijek imati više utjecaja od DJ-a  – samo zato što mogu pokriti širok spektar glazbe, i mogu ugoditi svačijem ukusu.

Cvijeće

Kad je u pitanju cvijeće za vaše vjenčanje, nebo je granica u smislu mogućnosti oblikovanja! Mnoge mladenke su iznenađene cijenama cvjetnih aranžmana, tako da je važno biti realan sa svojim očekivanjima unutar ograničenja svog proračuna. Veliki projekti koji uključuju mnoštvo ruža će biti znatno skuplji nego mali buketi s sezonskim cvijećem. Razgovarajte sa svojim cvjećarom o svom proračunu i idejama, kao i prostoru koji želite ukrasiti – oni bi vas trebali savjetovati o najpovoljnijem dizajnu i korištenju cvijeća za vaše vjenčanje.

Cvijeće nesumnjivo može napraviti veliki vizualni utjecaj na vaše vjenčanje, a obično su ključni dio cjelokupnog stila i dizajn. Trošenje malo više novaca na svoje cvjetne aranžmane svakako može napraviti veliku razliku u izgledu vašeg prostora.

Prijevoz

Prijevoz je jedno od dijela vašeg vjenčanja, na kojem je možda najlakše uštedjeti novac. Dok mnoge mladenke sanjaju o dolasku na vjenčanju u kočiji, mnogi parovi se u konačnici odlučuju za više praktičan i ekonomičan prijevoz. Ako imate višak budžeta koji biste voljeli iskoristiti budite sigurni da će vam gosti koji nemaju vlastiti prijevoz biti zahvalni ako unajmite vozača koji će povesti goste na vaše vjenčanje i vratiti ih sigurno kući.

Dekor

Kada je u pitanju stiliziranje i dekor prostora za vjenčanje, razmislite o izgledu prostora kao cjelini umjsto fokusiranju na male detalje. Iako su ne sumnjivo važni sitni detalji, presvlake za stolice i posuđe su važniji u stiliziranju prostora. Razmislite o načinima rasvjete. Mnoge mladenke ne smatraju rasvjetu kao nešto bitno, ali vjerujte nam rasvjeta može promijeniti kompletnu atmosferu prostora.

Trošenje ekstra budžeta na dekoracije nije često prioritet mnogim mladenkama, međutim, određivanjem viška vašem budžeta za stiliziranje vašeg prostora će možda imati najveći utjecaj na cjelokupni vizualni izgled.

Kada morate odlučiti o tome na što točno potrošiti višak svog budžeta, razmislite o temi vašeg vjenčanja te procijenite što bi to donijelo vašem vjenčanju onaj žarko željeni “wow” faktor. Da li su to staklenke sa lučicama koje će visiti oko plesnog podija, vintage auto u kojem ćete se dovesti ili aranžmani zbog kojih će svi gosti ostati bez riječi?

Mi jako dobro znamo kako se mladenci bore sa svojim budžetima i kako dobiti najbolje za što manje novaca, pa se nadamo da ćete pronaći naše savjete i ideje korisnim.