Eko vjencanje

Ekološki prihvatljiva vjenčanja su veliki trend među mladencima koji su zaljubljenici u planet Zemlju. Oni žele biti samo malo drugačiji i izraziti svoju ljubav i želju za budućim životom u skladu s onim što je pozitivno za naš planet. Donosimo vam savjete i ideje kako organizirati ekološki prihvatljivo vjenčanje i time sačuvati naš planet Zemlju.

1. Neka bude malo vjenčanje.

Imajte na umu da organizirajući malo i intimno slavlje umjesto velikog vjenčanja stvorit ćete intimnu vezu sa svojom obitelji, rodbinom i prijateljima. Osim toga, za maleno vjenčanje nećete morati izdvojiti velike iznose novaca niti se zadužiti, te ćete koristiti manje sredstava nego što bi kod velikog vjenčanja. Na primjer, nećete morati plaćati i kasnije bacati ne potrebne ukrase, cvijetne aranžmane, pozivnice…

2. Odabir sezonskog cvijeća

Razgovarajte sa svojim cvjećarom o tome što je dostupno u vašem području i koja vrsta cvijeća je sezonska, ili zamolite nekoga da posadi cvijeće, posebno za vas. Jedna od ideja za ekološki prihvatljivo vjenčanje je ta da umjesto klasičnih cvijetnih aranžmana posadite začinsko bilje ili kaktuse, čuvarkuće u malene kantice ili kaliće i koristite kao ukrase na stolu, a kasnije ih možete pokloniti gostima kao zahvalu što su prisustvovali vašem vjenčanju.

3. Izaberite lokalnu hranu i podržite domaće proizvođače

Pitajte ugostitelja čiji prostor iznajmljujete da li imaju izvorne, lokalno uzgojene, sezonske proizvode za vaše vjenčanje. Pronađite lokalnog dobavljača kave od koje možete napraviti sladoled. Iako je danas skoro nemoguće na vjenčanju imati domaću tortu koju je od srca napravila baka ili susjeda uz koju ste odrasli, raspitajte se kod slastičara od kojeg planirate naručiti tortu da li oni koriste prehrambene proizvode od lokalnih proizvođača kako biste bili sigurni da su vaše namirnice svježe i domaće.

4. Razmislite o vintage detaljima

Uređenjem vašeg prostora u kojem će biti vaša svadba vintage porculanom, stolnjacima koji se mogu naći na buvljaku, imat ćete jedinstveno i ne tako uobičajeno vjenčanje. A kako biste ga učinili ekološki prihvatljivim, poslije vjenčanja poklonite porculan i stolnjak u second-hand shop-ove koji su namijenjeni upravo za ovu svrhu, kako bi i druge mladenke našle vintage detalje za svoje vjenčanje.

5. Jestivi poklončići za goste

Jestivi pokloni za goste su uvijek bili i ostati će popularan izbor kod mladenaca, a ako ga personalizirate bit će to pun pogodak. Na primjer, ako se vaša obitelj bavi pčelarstvom, spakirajte med u malene teglice i poklonite svojim gostima, ili ako imate veliki vrt i voćnjak, napravite svoj najdraži džem s voćem iz svog vrta i pospremite u malene staklenke kako bi i vaši gosti mogli okusiti vaš najdraži džem. Ako je za vašu obitelj karakteristična pita od jabuka, napravite mini pite od jabuke po bakinom receptu, zamotajte u celofan i poklonite gostima.

6. Stari komad namještaja

Kod bake, tetke ili mame ćete zasigurno naći neki stari komad namještaja koji možete iskoristiti kao glavni komad na vašem vjenčanju, a koji će privlačiti vaše goste da razgledaju i pričaju o njemu. Možete komad namještaja restaurirati (ako je potrebno) i pretvoriti ga u knjigu gostiju i čestitki. Kasnije taj isti komad namještaja možete staviti u svoj dom i na taj način zadržati uspomene na vjenčanje i imati ekološki prihvatljiv detalj na vjenčanju.

Što god učinili, ne zaboravite da vaše vjenčanje nije radi drugih, već radi vas i da druga mišljenja nisu važna sve dok je vama imati ekološki prihvatljivo vjenčanje bitno. Uživajte u svom danu i čuvajte naš planet Zemlju.